Zamiast dzwonek czy tuszek smażę rybne kulki. Cała rodzina co roku czeka na tę potrawę
Rybę na wigilijny stół można podać w różnej postaci. Najpopularniejsze są smażone dzwonka lub paski. Jednak o wiele efektowniej będą się prezentować rybne kulki, czyli krokiety Przyrządzając je, warto do masy dodać trochę ziemniaków, dzięki czemu potrawa będzie lżejsza i smaczniejsza.
Jakie ryby są najlepsze na krokiety?
Na rybne krokiety można użyć różnych gatunków ryb. Mogą więc to być ryby morskie, jak i słodkowodne, np. dorsz, mintaj, morszczuk, pstrąg, karp. Gatunki ryb jak najbardziej można mieszać, co wyjdzie z korzyścią dla potrawy. Dobrze jednak, by ryby nie miały zbyt dużo ości. Choć z drugiej strony, ryby na krokiety najpierw się gotuje, a z takiej postaci ryby dość łatwo usunąć ości.
Jak zrobić rybne krokiety?
Na rybne krokiety gotuję rybę i gotuję ziemniaki. Potem zamieniam je w jedną masę, do której dodaję też cebulę, czosnek, jajka i przyprawy. Z tak przygotowanej, lekko kleistej masy, formuję nieduże kulki, które następnie smażę na oleju. Przy daniu nie ma dużo pracy, a smakuje naprawdę świetnie.
Przepis: Krokiety rybne
Kulki rybne z dodatkiem gotowanych ziemniaków
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 170 w każdej porcji
Składniki
- 500 g filetów z dorsza
- 300 g ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1-2 jajka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ryby i ziemniakówFilety rybne opłucz, włóż do gorącej wody, gotuj ok. 10 minut, aż ryba będzie miękka. Odcedź ją, wystudź, usuń skórę i ości, rozdrobnij mięso widelcem. Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, przepuść przez praskę, wystudź.
- Łączenie składnikówDo rozdrobnionej ryby dodaj ziemniaki, posiekaną cebulę, przepuszczony przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Dodaj 1-2 jajka (w zależności od potrzeby), masę dopraw solą i pieprzem.
- Formowanie i smażenie krokietówZ przygotowanej masy formuj małe kulki lub owalne krokiety. Jeśli masa jest zbyt klejąca, możesz delikatnie posypać dłonie mąką. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź rybne krokiety i smaż je po kilka minut, aż będą złociste. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Wskazówka: Uformowane krokiety rybne można obtoczyć w tartej bułce, dzięki czemu na ich powierzchni powstanie chrupiąca skórka.
Jak podać rybne krokiety?
Krokiety rybne najlepiej smakują podane na ciepło. Mogą stanowić danie główne, dodatek do dania głównego, a także przekąskę. Warto je podać z sosem. Idealnie będzie pasował do nich sos czosnkowy czy sos paprykowy. Ciepłe kulki rybne można też nadziewać na wykałaczki i w ten sposób serwować je, jako chrupiące koreczki.