Zamiast dzwonek czy tuszek smażę rybne kulki. Cała rodzina co roku czeka na tę potrawę

Dodano:
Rybne kulki Źródło: Shutterstock / Estudio Conceito
Nie każda ryba pasuje, by podać ją na wigilijny czy świąteczny stół. Jednak po zamienieniu w apetyczne kulki, wygląda zachęcająco i wszyscy kuszą się, by ich spróbować. A uprzedzam, że na jednej kulce nigdy się nie kończy.

Rybę na wigilijny stół można podać w różnej postaci. Najpopularniejsze są smażone dzwonka lub paski. Jednak o wiele efektowniej będą się prezentować rybne kulki, czyli krokiety Przyrządzając je, warto do masy dodać trochę ziemniaków, dzięki czemu potrawa będzie lżejsza i smaczniejsza.

Jakie ryby są najlepsze na krokiety?

Na rybne krokiety można użyć różnych gatunków ryb. Mogą więc to być ryby morskie, jak i słodkowodne, np. dorsz, mintaj, morszczuk, pstrąg, karp. Gatunki ryb jak najbardziej można mieszać, co wyjdzie z korzyścią dla potrawy. Dobrze jednak, by ryby nie miały zbyt dużo ości. Choć z drugiej strony, ryby na krokiety najpierw się gotuje, a z takiej postaci ryby dość łatwo usunąć ości.

Jak zrobić rybne krokiety?

Na rybne krokiety gotuję rybę i gotuję ziemniaki. Potem zamieniam je w jedną masę, do której dodaję też cebulę, czosnek, jajka i przyprawy. Z tak przygotowanej, lekko kleistej masy, formuję nieduże kulki, które następnie smażę na oleju. Przy daniu nie ma dużo pracy, a smakuje naprawdę świetnie.

Przepis: Krokiety rybne

Kulki rybne z dodatkiem gotowanych ziemniaków

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
170 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g filetów z dorsza
  • 300 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1-2 jajka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ryby i ziemniakówFilety rybne opłucz, włóż do gorącej wody, gotuj ok. 10 minut, aż ryba będzie miękka. Odcedź ją, wystudź, usuń skórę i ości, rozdrobnij mięso widelcem. Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, przepuść przez praskę, wystudź.
  2. Łączenie składnikówDo rozdrobnionej ryby dodaj ziemniaki, posiekaną cebulę, przepuszczony przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Dodaj 1-2 jajka (w zależności od potrzeby), masę dopraw solą i pieprzem.
  3. Formowanie i smażenie krokietówZ przygotowanej masy formuj małe kulki lub owalne krokiety. Jeśli masa jest zbyt klejąca, możesz delikatnie posypać dłonie mąką. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź rybne krokiety i smaż je po kilka minut, aż będą złociste. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Wskazówka: Uformowane krokiety rybne można obtoczyć w tartej bułce, dzięki czemu na ich powierzchni powstanie chrupiąca skórka.

Jak podać rybne krokiety?

Krokiety rybne najlepiej smakują podane na ciepło. Mogą stanowić danie główne, dodatek do dania głównego, a także przekąskę. Warto je podać z sosem. Idealnie będzie pasował do nich sos czosnkowy czy sos paprykowy. Ciepłe kulki rybne można też nadziewać na wykałaczki i w ten sposób serwować je, jako chrupiące koreczki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...